Back to Projects Share on LinkedIn Share on Twitter Facebook Share
academy of little vikings childcare facility

Academy of Little Vikings

Mount Horeb, WI
Services: New Construction
Architect: CaS4 Architecture - Madison, WI

Capacity doubles to meet demand for school district community partner facility

When Brenda Moore Fritz founded Little Vikings in the fall of 2014, she offered four-year-old kindergarten (4K) in rented space at Immanuel Lutheran Church in Mount Horeb, Wisconsin.

Just over a year later, interest from local families had encouraged Brenda and her husband Todd to break ground on a new facility that would provide care for children six weeks old through school age.

Nine months later, the Academy of Little Vikings opened. Its licensing increased from 45 to 98 children, and yet after a year in its new location, enrollment was at capacity.

The education and childcare organization is popular in part because of its convenient location and well-planned facility, which Brenda and Todd both credit to National Construction.

 

7,500 square foot agrarian-themed structure
Combination of vertical and horizontal siding
Back and side view of childcare facility

The site

Mount Horeb’s eastern gateway has experienced tremendous growth since 2006, when four roundabouts were added to Springdale Street, the main route into the village off of U.S. Highway 18/151. Lillehammer Lane, the first roundabout exit off of Springdale, is now home to the Academy of Little Vikings, plus a GrandStay Hotel & Suites, Sjölinds Chocolate Factory, and a car dealership.

The location is ideal for parents transporting children on their way to and from work at Epic in Verona, Lands’ End in Dodgeville, and Madison. It sits adjacent to multi-family housing, and provides a gentle transition between the residential and developing commercial zones of the developing area.

Front entry
Reception area with check-in/check-out station
Multi-purpose room
Rustic sliding barn doors provide ability to close off kitchen
Multi-purpose room with sliding barn doors
Vaulted ceiling with exposed HVAC and sprinkler lines
Hallway to childcare rooms
Infant napping area
Hallway to childcare rooms
Childcare room with designated bathroom
Childcare room and playspace

The structure

A barn-like structure centers the 7,500 square foot facility, which was designed to honor the site’s agricultural history. Features include:

Like What You See?

Let's get in touch and chat about your next project.

Contact Us
Like What You See?

Let's get in touch and chat about your next project.

Contact Us
Hungry For More?

Check out another case study or view more projects.

Case Study Martinson Hall
Case Study Duluth Trading Company Corporate Headquarters
Case Study Harvest Haven Timber Frame Barn